Aba Güreşleri

. 29 Ocak 2008 Salı
0 Yorumlarınız

Aba güreşlerinin genellikle yaygın olarak yapıldığı yerler Gaziantep ve Hatay illerimiz ile bağlı ilçeleridir. Aba : Yakasız kaban uzunluğunda kolu pazı hizasında yarım kollu kalın kumaştan veya keçe kılından örülerek yapılır. Geleneklere göre aba köy halkının ortak malı olarak sayılır. Güreşin icra edildiği köylerde en az her köyün 2-3 abası vardır. Güreş yapacak pehlivan abayı giydikten sonra beline kuşak bağlar.

Aba güreşlerinde yenişme süresi genellikle 7 dakikadır. Güreş yerde pek sürmez. Folklorik güreş türünden olan aba güreşlerinde çalgı olarak güreşlere davul zurna eşlik eder. Düzenlenme ve organize tarzına göre güreşlerde davul sayısı 6-7 olurken , zurna sayısı ise ikidir. Birisi güreşin havasını çalarken diğer zurna ise ritm saz görevi görür.

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’na (GSDF) bağlı olarak Gaziantep ve Hatay yörelerinde yapılan Aba Güreşleri bulunmaktadır. Günümüzde az da olsa hala yapılmakta olan bu güreşlerden özellikle Hatay yöresinde yapılanı; günümüz Orta ve Kuzey Asya ile Kafkasya da hala çok yaygın olarak yapılan ( Abbotov, 1991; Bektenov ve Musim, 1978) aba güreşleriyle her bakımdan aynilik ve orijinallik taşımaktadır. Bu güreşlerin çok önemli bir yanı da, eski Türk geleneğinde olduğu gibi hala Orta ve özellikle Kuzey Asya Türk halklarının bayanlarının da yapmış olmalarıdır. Hatay usulü aba güreşlerinin diğer bir önemli yanı da, minder güreşiyle teknik ve fizyolojik açıdan benzer oluşudur. Bu bağlamda aba güreşi; hem alt yapı ve potansiyel açıdan hem de güreşini kalkındırmak bakımından önem arz ettiği görülebilmektedir.

Aba Güreşlerinden bir Örnek.

899 Belediye İçin Kapatma Talimatı

. 25 Ocak 2008 Cuma
0 Yorumlarınız

Başbakan Erdoğan MYK'da talimatı verdi. Sayımında nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler kapatılacak. Kapatılacak olan belediyeler İl Özel İdare'ye şube olarak katılacak.Bu belediyeler içerisinde Son sayımda nüfusu 1387 olan Kışlak Belediyesi ve Nüfusu 1769 olan yeditepe belediyesi de bulunuyor. Bunun İlçemizin gelişmesine ve yapısına nasıl etki edeceği merak konusu AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, yaptığı açıklamada 899 BELEDİYE KAPATILACAK: Nüfusu 2 binin altında olan 869 belde belediyeleri ile 30 ilk kademe belediyesinin kapatılacak. Böylece 3 bin 215 olan belediye sayısı 2 bin 216'ya düşecek. Mevcut yasada, İçişleri Bakanlığı'na 'kapatma yetkisi' verilmesine rağmen, uygulamada yaşanacak karmaşa dikkate alınarak bu konuda kanun teklifi verilmesi kararlaştırıldı. İDAREYE 'ŞUBE' YAPILACAK: Kapatılacak belediyelerde hizmetlerin aksamaması için formül düşünüldü. Buna göre belediyelerle mevcut imkanlarıyla birlikte İl Özel İdareleri'ne 'şube' yapılacak. Belediyecilik hizmeti de idare tarafından sağlanacak. Ayrıca, kapatılacak belediyelerin İller Bankası payı ise 10 yıl süreyle İl Özel İdaresi'nin hesabına yatırılacak.AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Mart ayı sonuna kadar yasa değişikliğini TBMM'den çıkartacaklarını söyledi. Vatan'a konuşan Ergün, "Önümüzdeki seçimde (Mart 2009) bu belediyelerin seçime girmesini engelleyeceğiz" dedi. Ergün, Köydes ve Beldes projelerinden bu belediyelere daha fazla kaynak aktarılacağını bildirerek, "Buralarda yaşayan vatandaşlarımız 'Biz 25 yılda almadığımız hizmeti 2008'de aldık' diyecekler" bilgisini verdi.Tıklayınız.

Türkiye'nin yeni nüfusu açıklandı

. 24 Ocak 2008 Perşembe
0 Yorumlarınız




İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Adresi Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine'' göre 2007 sonu itibarıyla Türkiye nüfusunu, 70 milyon 586 bin 256 kişi olarak açıkladı. Atalay, adrese dayalı nüfus kayıt sistemiyle yapılan sayım sonuçlarını açıklandı. Sayım sonucunda İlçemizin Nüfusu 22989 bunun 11969 erkek 11020 bayan olarak belirlendi. İlimizin Nüfusu 1.386.224 olarak belilendi. Detaylı bilgileri Türkiye İstatistik kurumu Sayfasından edinebilirsiniz.

YEDİTEPE BELEDİYESİNDE KADRO SEVİNCİ

.
0 Yorumlarınız


Yeditepe Belediyesi'nde geçici işçi olarak çalışan 9 kişi dün yapılan bir törenle kadrolarına kavuştular. Yeditepe Belediyesinde yapılan törende işçilere tek tek kadrolarını verip tebrik eden, Belediye Başkanı Mehmet Duran yaptığı açıklamada ''Belediyemizde 2005 yılından bu yana geçici işçi olarak çalışan 9 arkadaşımız, 5260 sayılı kanun gereği 1 ocak 2008 tarihinden itibaren kadroya alınmıştır. Kadrolarının işçi arkadaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim. Bundan sonraki çalışmalarında da önceki çalıştıkları gibi disiplinli, bir şekilde çalışacaklarına inanıyorum. Tekrar kadrolarının kendilerine, ailelerine ve tüm belde halkına hayırlı olmasını dilerim'' dedi.
Kadro alan işçiler adına bir koşma yapan Duran Tokmak ise ''Almış olduğumuz kadroyu veren, önce hükümetimize sonra da Belediye Başkanımız Mehmet Duran'a tüm işçiler adına teşekkür ederim'' dedi. Kadro dağıtım törenine Belediye Başkanını Mehmet Duran, Belediye çalışanları ve Basın Mensupları katıldı.
Kadro Alan İşçiler ise Şöyle: Bekir Ateş, Recep Karakuş, Mehmet Dırdır, Mevlüt Duran, Duran Tokmak, Mehmet Öztürk, İsa Karakuş, Lütfi Benli ve Nuri Sünger.

İçme Suyu Sevinci

.
0 Yorumlarınız



Yayladağı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince; Çabala Köyü sınırları içerisindeki Ormanlık sahasındaki doğal sular, toplama havuzunda toplanarak içme suyu deposuna suyun aktarılması sağlandı. Çabala köyü ve köyün Ayvacık mahallesine içme suyu terfili sistem ile verilmiştir. İçme suyu sıkıntısı çeken köylüler İlçe Kaymakamı Süleyman ÇELEBİ’ye Teşekkürlerini belirterek çok mutlu olduklarını belirtiler.

Yardımlar Devam Ediyor

.
0 Yorumlarınız






Kaymakamlığımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız tarafından İlçemiz merkez ve köylerde yaşayan fakir ve muhtaç vatandaşlarımıza, kış aylarını rahat geçirebilmeleri için 25’i şehit ve gazi yakını, 40’ı Yüksekokul öğrencisi olmak üzere toplam 929 kişiye 497 ton 080 kg kömür kişilerin ihtiyaçlarına göre 750 kg ve 500 kg olmak üzere dağıtımı yapılmıştır. Halkımız bu yardımlardan dolayı memnuniyetlerini dile getirerek Kaymakamlığımıza teşekkürlerini bildirmişlerdir.Bu tür yardımlara Kaymakamlığımızca devam edilecektir

"Kaçak Silah" Operasyonu

.
0 Yorumlarınız

İlçemizde düzenlenen operasyonda ele geçirilen 325 av tüfeği ile 90 kurusıkı tabanca, incelenmek üzere Adana'ya getirildi.


Edinilen bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri, ilçeye bağlı Uluyol köyünde yaşayan Recep K.'nın evine operasyon düzenledi. Operasyonda yurda kaçak olarak getirildiği tahmin edilen 325 av tüfeği ile 90 kurusıkı tabanca ele geçirildi. Av tüfeği ve kurusıkı tabancalar incelenmek üzere Adana Emniyet Müdürlüğü Kriminal Laboratuarına getirildi. Silah kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Recep K.'nın sorgulamasının sürdüğü bildirildi.

Karayolları 5 Kilometrelik Yolu 5 Ayda Bitiremedi

.
0 Yorumlarınız





Hatay'ın Yayladağı ilçesi ile Antakya'ya ulaşımın sağlandığı karayolundaki 5 kilometrelik yolun 2007 sonunda biteceğinin bildirilmesine ve çalışmalar 5 ayı geçmesine rağmen bir türlü bitirilemedi.
Yayladağı Kaymakamlığı, yolun 3 aylık süreyle trafiğe kapatıldığını vatandaşa duyurmuştu. 5 kilometrelik yolun yapım çalışmasının ağır bir şekilde ilerlemesi 30 binden fazla kişinin 5 aydır Hatay merkeziyle bağlantısı koptu.






3 belde 33 köyü bulunan Yayladağı'nın haricinde Hatay merkeze bağlı 20 köy de yol yapım çalışmalarından dolayı mağdur oldu.
Trafiğe kapanan yol yüzünden vatandaşlar 5 ayı aşkın bir zamandan bu yana 10 dakikalık yollarını 2 saate çıkartarak Hatay'ın merkez ilçesine Altınözü ve Samandağ üzerinden gidiş geliş yapmak zorunda kaldı.
Her gün Hatay'a giden çok sayıda öğretmen ve öğrenci derslere ve okullarına 5 aydır gecikmeli ulaşıyor. Antakya Lisesi öğrencisi Melihat Çotur, yol yorgunluğundan kendini derslere veremediği gibi karne sevinci yaşayamayacağını bildirdi.
ÖLÜM YOLCULUĞU YAPIYORUZ
Çok mecbur kalmadıkça Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'ya gitmediklerini, şehirle irtibatlarını kestiklerini söyleyen Bozlu köyü muhtarı İsmail Aşık, hastalanınca ya da devlet dairelerinde önemli bir işleri olunca 2 saatlik yola katlandıklarını vurguladı.
Aşık, "Bizim yolumuz şimdi Hatay merkeze Altınözü ve Samandağ üzerinden veriliyor. Bu yol çok tehlikeli. Çok kazalar oluyor. Dar ve virajı çok olan bu yolda ölüm yolculuğu yapıyoruz." diye konuştu.
İsmail Aşık, bu çilenin bir an önce son verilmesini isterken Dağdüzü Köyü Muhtarı Halil Fantezi de yetkilerin mağduriyetlerini dikkate almasını dile getirdi.
KAYMAKAM ÇELEBİ: STABİLİZE DE OLSA AY SONUNDA YOL AÇILACAK
Yayladağı Kaymakamı ise yol çalışmasının gecikmeli gittiğini kabul ettiklerini belirterek, "Bunun sebebi hava şartlarından kaynaklandı. Bize de vatandaşlar yolun ne zaman açılacağını sürekli soruyor. Öyle sanıyorum bu ayın sonunda yol açılacak. Stabilize de olsa açılacak. Yani alt yapısı bitmek üzere en azından alt yapısı bitmiş bir şekilde yolu açmayı planlıyoruz. Karayolları da bize yolun bu ayın sonunda açılacağını aktardı." ifadesini kullandı.

Halk Eğitim Müdürlüğünden Bir Kurs Daha..

.
0 Yorumlarınız

Yayladağı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Yayladağı Öğretmen Evinde İlköğretim öğrencilerine yönelik 2 adet İngilizce kursu açtı. Kurs İlköğretim 3.4.5. sınıflar bir grup, 6.7. 8. sınıflar bir grup olarak ders verilecek. Yayladağı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Aydın


Yayladığı'nda dershane ve dil öğretim merkezinin bulunmadığını bundan dolayı Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) hazırlık ve dil kursları açtıklarını belirtti. Yeni Açtıkları 2 adet İngilizce kurslarıyla bu yıl ilk defa yapılacak olan SBS sınavından Yayladağı’ndaki öğrencilerimizin İngilizce sorularını daha rahat yapabilmeleri ve İngilizcelerini geliştirmeleri için bu kursları açtıklarını belirtti. Ayrıca Üniversite öğrencilerine yönelikte bir İngilizce kursu açıldı.

Bilindiği üzere Halk Eğitim Müdürlüğü daha öncede birçok alanda kurslar açtı.

Kaymakamımız Yerinde yaptığı Çalışmalarla Halkımızın Takdirini Kazanıyor.

.
2 Yorumlarınız






İlçemize bağlı Aşağıpulluyazı köyünde bir oğluyla ikamet eden Hacer Atsoy’un, geçtiğimiz günlerde tek odalı bu evde otururken evinin duvarı yıkıldı, kimseye bir şey olmadı. Maddi durumu iyi olmayan ve duvarı çöken bu evde hayat mücadelesi veren ailenin yardımına İlçe Kaymakamı Süleyman Çelebi koştu. Durumu öğrenen İlçe Kaymakamı Süleyman Çelebi hemen aileyi ziyarete giderek, durumun vahametini görünce de hemen evin onarılması talimatını vererek, aileyi çok mutlu etti.




Hacer Atsoy evinin onarılacağını duyunca ''çok mutluyum, Kaymakamımıza bize gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederim'' dedi. Ailenin mutluluğunu gören Çelebi, burada yaptığı açıklamada ''ülkemizde bu vaziyette olan insanlarımızın tespitine gidilip, ihtiyaçlarının giderilmesi en kutsal görevimizdir. Biz vatandaşlarımız için varız” dedi. Hacer Atsoy’a geçici olarak bir yer tahsis edilerek yıkılan evin, ailenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tekrar inşaa edilecek.
Bizlerde Sayın kaymakamımıza teşekkür ediyoruz.

Sadullah Ergin, Yeditepe Beldesinde Taziye Ziyaretinde Bulundu

.
0 Yorumlarınız


AK Parti Grup Başkan Vekili ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Yayladağı ilçesine bağlı Yeditepe beldesinde partililerle sohbet etti.




AK Parti Grup Başkan Vekili ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Yayladağı ilçesine bağlı Yeditepe beldesinde partililerle sohbet etti. Ergin, geçtiğimiz günlerde vefat eden ve beldede çok sevilen şoför esnaflarından Ahmet Kaklık'ın ailesine taziye ziyaretinde bundu. Bir süre aile ile sohbet eden Ergin, daha sonra AK Partili belde başkanı Mehmet Duran'ı belediyede ziyaret etti. AK Parti Yeditepe Belde Başkanı Ömer Güven ve bir grup partili ile de bir süre sohbet eden Ergin, 20 dakika süren sohbetten sonra Belediye Başkanı Mehmet Duran ve partililerle vedâlaşarak beldeden ayrıldı.

Sohbet Kutusu