HALK, KOTAYA RAĞMEN TÜTÜN EKMEYE DEVAM EDİYOR

. 30 Haziran 2008 Pazartesi
0 Yorumlarınız


Tütün ekim kotasının çok komik kilolara düşmesine rağmen, çiftçiler yapacak başka işleri olmadığı için tütün ekmeye devam ediyor.

Hatay'da 10 yıl öncesine kadar Antakya, Altınözü ve Yayladağı ilçelerinde tütün ekimi serbestçe yapılıyor ve vatandaşlar bu işten geçimlerini sağlıyorlardı. Tütün ekimi, yaygın olarak ise Yayladağı ilçesi ve köylerinde yapılıyordu. Devlet her yıl tütün ekim kotalarını aşağıya çekerek, tütün ekimini bitme noktasına kadar getirdi. Zamanında 10-15 ton yıllık tütün eken çiftçilerin şimdilerde ancak, 200-300 kg yıllık tütün ekmesine izin veriliyor. Bir çiftçi 200 kg tütünden 1.100 YTL yıllık para kazanıyor.


Kota uygulaması başlamadan önce geliri iyi olan tütün ekiminden vatandaşlar, düğün ediyor, ev yaptırıyor, beşibiryerde veya altın alıp geleceği için biriktiriyordu. Şimdi ise aldığı paranın yarısı masrafa gidiyor, diğer yarısı ile de 1 çuval şeker ve 500 kg buğday alıyor. Tütün yapraklarını toplayıp çocuklarıyla birlikte demet haline getirmeye çalışan Yayladağı'na bağlı Yeditepe beldesinden Ahmet Zorba, işlerin zorlaştığını söylüyor. İki çocuğu okuyan Zorba, ''Başka yapacak iş olmadığı için, mecburen bize verilen kota kadar tütün ekimine devam ediyoruz. Çocukların okul masrafı bile çıkmıyor. Babamızdan tütün ekmesini öğrendik başka yapacak işimiz yok. Mecburen devam ediyoruz'' diyor.

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 1 Ölü 3 Yaralı

.
0 Yorumlarınız

Yayladağı-Antakya kara yolu Karamağra mevkisinde Nail Kuvatlı (58) yönetimindeki 31 FF 190 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi üzerine uçuruma yuvarlandı.
    
Kazada sürücü Nail Kuvatlı olay yerinde hayatını kaybetti. Eşi Yıldız (52), kızları Tülay (33) ve Hayriye Kuvatlı(32) ağır yaralı olarak Antakya Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Tarihi Kasım Bey Köprüsü

. 26 Haziran 2008 Perşembe
0 Yorumlarınız

Tarihi Kasım Bey köprüsü

Yayladağ yöresinin Beyliğini yapan

Kasım Bey tarafından 10 asır önce inşa edilmiştir

4 ayaklı ve 5 geçişlidir

ancak karede de görüldüğü üzere günümüzde

2 oluğu faaldir ve yeterlidir.

Fotoğraf Sahibi Ahmet DERTSİZ kendilerine teşekkür ediyoruz.

Belediyemiz Faaliyetlerine Genel Bakış

. 23 Haziran 2008 Pazartesi
1 Yorumlarınız


Belediyemizin yapmış olduğu hizmetler :

Belediyelerin kuruluş amacı, halkın sağlığını refahını, ihtiyaçlarını en iyi çekilde yerine getirmek, kısacası halka hizmet etmektir.

Hizmetlerimiz su, yol, pis su kanalı, park-bahçe ve turizm tanıtım hizmetleri gibi kısımlara ayrılır.

1) Su Hizmetleri : Belediye yönetimini devraldığımızda ilçede suyun büyük bir eksiklik olduğunu gördük. Mevcut su kaynaklarının yetersiz olduğu görüldü. Bu nedenle DSİ ile işbirlrliği yaparak Kayapınar mevkiinde sondaj vurdurduk. Çıkan suyu yeni bir isale hattı açarak mevcut su deposuna birleştirdik. Vatandaşımız su içme ve kullanma yönünden büyük bir sıkıntıdan kurulmuş oldu. Bununla da yetinmeyerek mevcut deponun yanına ikinci bir ilave depo yapmak için çalışmalara başladık. Yenisini açarak, inşaata başlanmış bir duruma getirdik. Su kuyusunda çalışmalarımız devam etmektedir.


2) Yol Hizmetleri : İlçemizi Antakya'ya bağlayan yol Fransızlar'dan kalma, kazma-kürek ile yapılmış bir yoldur. Bu yolun yenilenmesi için ihalesi yapılmış, yol inşaatı devam etmektedir. Takriben 10 kmlik kısmı tamamlanmış, 10 kmlik kısım da tamamlanmak üzeredir. biz belediye olarak hükümet ile gerekli görüşmelerde bulunarak yolun bir an önce tamamlanması için uğraşmaktayız. Belediyemiz içerisinde de gerek yeni yollar açarak, gerekse mevcut olanları imara uygun hale getirerek yol çalışmalarımız devam etmektedir. 3 Mahalleden oluşan ilöemnizde yeni yol açılması, Kurtuluş mahallesinde yol genişletilmesi çalışmaları, Çamaltı mahallesi ve Kurtuluş mahallesindeki çalışmalar halen devam etmektedir.


3) Kanal Yapım Hizmetleri : Belediyemizin pis su kanalı yapım çalışmaları belediyemiz döneminden önce başlatılmış olup bu hizmet devam ettirilmektedir. İlçemiz Çamaltı mahallesi Tayfur Sökmen sokta, Çamaltı sokakta olmak üzere takriben 250 metre, Kurtuluş mahallesi Kilise civarında 300 metre, Kurtuluş mahallesi İmam-Hatip sokakta 200 metre olmak üzere muhtelif yer ve miktarda pis su kanalı yapmış bulunmaktayız.

Bu çalışmalar halen devam etmektedir. Gayemiz vatandaşlarımızı foseptik ve foseptik sızıntılarından kurtarmaktadır.


4) Park-Bahçe Hizmetleri : Bu amaçla ilçemiz Çamaltı mahallesi Avcılar çeşmesi civarında çevre düzenlemesi yapılmış, çocuk parkı oluşturulmuş yine Çamaltı mahallesi Devrent piknik alanı civarında çevre düzenlemesi ile çocuk parkı yapılmıştır.

İlçemizin en büyük parkı Atatürk parkında da düzenleme hizmetleri yapılmıtır. Onarım çalışmaları da dönem dönem gerçekleştirilmektedir.


5) Turizm,Tanıtım ve Halkı Kaynaştırma Hizmetleri : Bu amaçla geleneksel olarak yapılan Yayladağı Festivali bizim dönemimizde de devam ettirilmiştir. Festival iki bölüm olarak tertip edilmiştir. Birinci bölümde ödüllü yarışmalar düzenlenmiş, konser verilmiştir. İkinci bölümde ise mahalli sporumuz olan Aba güreşleri düzenlenmiştir. Konser ve yarışmalar ilçe içerisinde yer alan Hükümet konağı civarında; Aba güreşleri ise Hudut kapısı istikametindeki piknik ve mesire alanı içerisinde yapılmıştır. güreşlerin yapıldığı alan çimlendirilmiş, vatandaşların oturması için de oturma alanları inşa edilmiştir. Kırkpınar'ı görenler Yayladağımız'daki güreş alanının daha güzel olduğunu ifade etmektedirler.

Garnizon Komutanlığından köye hizmet

.
0 Yorumlarınız


Yayladağı ilçemizde, Garnizon Komutanlığı tarafından ''köy destek faaliyetleri'' kapsamında sağlık taraması ve okul onarımı yapıldı.

Etkinlik kapsamında, Gözlüce ve Yeşiltepe köylerine giden Garnizon Komutanlığı görevlileri, vatandaşları sağlak taramasından geçirdiler. Vatandaşların sağlık şikayetleri konusunda bilgi aldı.

İki köydeki okulun onarımını da yapan yetkililer, bu tür etkinliklerinin artarak devam edeceğini belirtiler.

H.E.M. 2007-2008 YILI RAPORU

.
0 Yorumlarınız

HALK EĞİTİM MERKEZİ 2007-2008 YILI RAPORU


2007/2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YAYLADAĞI HALK EĞİTİMİ MERKEZİ SOSYAL ETKİNLİKLERİ

.
0 Yorumlarınız

1- 21/10/2007 tarihinde Savunma Sanatları Federasyonu tarafından İstanbul Eyüp’te yapılan FULL CONTACT Türkiye Şampiyonasında Yayladağı Halk Eğitim Merkezi Gençlik Kulübü Öğrencileri 4 altın 4 gümüş 5 bronz Madalya kazandı.Öğrencilerden 7 tanesi Milli Takım Kampına çağrılarak Milli oldu.
Altın Madalya Alan Öğrenciler: 1-Bedia SERÇE 2-Soner YAŞLAK 3-Tuba KARADAĞ 4-M.Furkan KARAKAYA
Gümüş Madalya Alan Öğrenciler: 1-Ş.Can DELİ 2-Seher SERÇE 3-Mehmet ALTAŞ 4-Feride KOKUSEVER
Bronz Madalya Alan Öğrenciler: 1-Emrullah DİLÖZ 2-Süleyman YANIK 3-A.Furkan AĞIRTAŞ 4-Nurgül KARAÖMER 5-M.Selahattin ÇİNDİRLİ
2-20008 Nisan Mayıs ayı içerisinde yapılan Büyükler Kaymakamlık Kupası Voleybol turnuvasında Halk Eğitim Merkezi 3. olarak 3.lük Kupasını Kazandı.
3-Gençlik ve Spor Genel Müdürlü Hatay İl Başkanlığı tarafından 29/03/2008 tarihinde düzenlenen Güney İlleri Deplasmanlı Karate Lig Müsabakalarında Yayladağı Halk Eğitim Merkezi Gençlik Kulübü Öğrencileri 2 gümüş 2 bronz madalya kazandılar.
Gümüş Madalya Alan Öğrenciler: 1-Yusuf GÜÇLÜ 2-Müslüm Emre KOLMAN
Bronz Madalya Alan Öğrenciler: 1-Nurgül KARAÖMER 2-Burak Çağrı KARAÖMER
4-28/04/2008 tarihinde Yayladağı Halkına yönelik Satranç Turnuvası düzenlendi.
5-21/11/2007 tarihinde Yayladağı YİBO Öğrencilerine yönelik ‘Bizim Aile ‘ adlı tiyatro gösterisi düzenlendi.
6- Çeşitli tarihlerde 6 adet Konferanslar düzenlendi. ( 1-Anne Baba Eğitimi, 2-Gençlik ve Terörizm, 3-Aile İçi Şiddet ve Sağlıklı Aile Ortamı 4-Sağlıklı Süt Tüketimi, 5-Madde Bağımlılığı, 6-Ermeni Meselesi ve Talat Paşa Davası. )
7-13/10/2007 tarihinde Ramazan Bayramı dolayısıyla yapılan bayramlaşma törenlerinde Folklor Gösterisi yapıldı.
8-11/05/2008 tarihinde Anneler Günü dolayısıyla bayanlara yönelik Eğlence düzenlendi.
9-14/04/2008 tarihinde MKÜ Konservatuar öğrencileri tarafından Yayladağı halkına Konser verdirildi.
10- Çeşitli Tarihlerde 148 adet Seminer düzenlendi.( 1-Dengeli ve Sağlıklı Beslenme,2-Hayvanlardan İnsanlara Geçen Hastalıklar 3-Süt Sağımında Hijyen 4-Bilinçli Tüketicilik 5- Daire Amirleri değişik konularda Sınıflarda derslere girdirildi.
11- 2007 yılında YAYLADAĞI (Tarihi,Sosyal ve Kültürel Yapısı) konulu kitap hazırlatıldı ve Kaymakamlık tarafından bastırıldı. 2008 yılında basılmak üzere YAYLADAĞLI ŞAİRLER ANTOLOJİSİ hazırlandı.

VATANSIZ DOĞAN PARLAK AİLESİNİN FERTLERİ VATANSIZ ÖLÜYOR

. 14 Haziran 2008 Cumartesi
0 Yorumlarınız

Doğup büyüdükleri topraklarda vatansız olarak yaşayan Hataylı Hasan Parlak(77) vatansız olarak hayata veda etti. Yaklaşık 2 aydır kalp rahatsızlığından dolayı tedavi göre Parlak'ın tek isteği ayyıldızlı nüfus cüzdanına sahip olmaktı.

Yayladağı'na bağlı Yeditepe beldesinde doğup büyüyen Parlak ailesi doğdukları günden buyana Türk vatandaşı olamamanın sıkıntısını yaşadı. Bu güne kadar Parlak ailesinden Sefer ve Mehmet Parlak Nüfus Cüzdanına kavuşamadan hayatını kaybetti. Parlak kardeşlerden üçüncüsü Hasan Parlak da nüfus cüzdanını alamadın yaşamını yitirdi.

Geriye ise vatansız ve nüfus cüzdansız yalnızca Ali Parlak kaldı. Yıllardır süren mücadeleden sonuç alamayan Mehmet Parlak da geçtiğimiz yıl ayyıldızlı bir nüfus cüzdanına sahip olamadan vefat etmişti.

Vatanlarında vatansız olarak yaşayan Parlak ailesinin fertleri vatanlarında yok sayıldıkları için askere çağrılmıyor, vergi numarası ve ehliyet alamıyor, sigortalı olamıyor, birçok haktan yararlanamıyor.

Gerekçe olarak ise 1939 yılında köyün imamı olan baba Sefer Parlak'ın, Şapka Devrimi ve Türkçe Ezan uygulamasına muhalefet edip Suriye'ye gitmesi gösteriliyor. Bu davranışı Türk vatandaşlığından çıkarılmasına sebep olan Parlak'ın çocukları Ahmet, Ali, Mehmet ve Hasan Parlak da aynı muameleye tabi tutuldu.

Türk vatandaşlıkları sona erdirildi. Parlak ailesinin fertleri o günden bu yana Türk vatandaşı olabilmek ve ayyıldızlı bir nüfus cüzdanına sahip olabilmek için mücadele verdi. Babalarının muhalifliği ise üç kuşağı birden etkiledi.

Sefer Parlak'ın oğlu Ali Parlak (73), şimdiye kadar çalmadık kapı bırakmadıklarını; fakat hâlâ vatandaşlığa kabul edilmediklerini söyledi.

Kimliksiz ve vatansız ölmek istemediklerini dile getiren Parlak, kimlikleri olmadığı için büyük sorunlar yaşadıklarını ifade etti. Parlak, "Çocuklarımızı üzerimize kaydettirmediğimiz için annelerinin soyadını alıyorlar. Her şeyimiz burada. Kimliğimiz olmadığı için özellikle resmi işlemlerimizi yaptırırken büyük zorluklar yaşıyoruz." dedi.

25 Kişiye Yardım...

. 12 Haziran 2008 Perşembe
0 Yorumlarınız

İlçemizde yardıma muhtaç ailelere çeşitli yardımlarda bulunuldu.


Yayladağı İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Mayıs 2008 ayı içerisinde yardıma muhtaç 25 kişiye toplam 8.114,45 YTL tutarında yardım yapıldı.

Vakıf imkanları ile; Mayıs 2008 ayı içerisinde 24 kişiye 6.114,45,00 YTL tutarında nakdi para yardımı, 1 kişiye 2.000,00 YTL. Barınma İhtiyacı Yardımı olmak üzere toplam 25 kişiye 8.114,45 YTL tutarında yardım yapıldığı ifade edildi.

Ahmet kardeşime Mutluluklar

.
0 Yorumlarınız

Kerer Köyünden Ahmet Akdoğan Kardeşimize ve çok değerli eşlerine mutluluklar diliyoruz.Mutluluklarını paylaşıyoruz. yayladagi.org

Çevre Günü Etkinliği

. 6 Haziran 2008 Cuma
0 Yorumlarınız

ŞİMDİ ÇEVRE ZAMANI

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 5 ilköğretim okulu, 3 liseden bin 300 öğrenci, genelde mesire alanı olarak değerlendirilen, Avcılar Çeşmesi ile Devrent mevkisinde 3 kamyon dolusu, moloz, pet, cam ve alimunyum şişe ile kaplar, poşet ve kağıt topladı. Yetkililer, Kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu'nun çabasıyla çevre temizliği yapan tüm öğrencilere eldiven ve poşet dağıtıldığını, ayrıca temizliğin ardından kumanyalar verilerek piknik yapmalarının sağlandığını da bildirdiler.

Sohbet Kutusu