TÖMBEKİ TÜTÜNÜ, AROMALI NARGİLE ÜRÜNLERİYLE REKABET EDEMİYOR

. 7 Ocak 2009 Çarşamba
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks

Hatay'ın Samandağ, Yayladağı ve İskenderun ilçelerinde yaygın olarak yetiştirilen tömbeki tütününe, son yıllarda yaygınlaşan aromalı nargile ürünleri sebebiyle ilgi gösterilmiyor.

Arap ülkelerinden ithal edilen meyve aromalı nargile ürünleri karşısında ekim alanları daralan tömbeki tütünü, yıllarca yöreye önemli gelir sağlamıştı. Son yıllarda yöre çiftçisinin, nargilede kullanılan meyve aromalı ürünler nedeniyle yeterli talep gelmemesi sebebiyle tömbeki üretiminden vazgeçtiği bildirildi.

Uluyol köyü muhtarı Sadık İşlekyay, tütüne getirilen kota ve nargile tüketiminin meyveli ve aromalıya doğru kaymasının kendilerini de etkilediğini söyledi.

Hatay Yaprak Tütün İşletmeleri, geçen yıl 350 üreticiden yaklaşık 70 ton tömbeki tütünü alırken bu yıl 244 üreticiden yaklaşık 44 ton alım yapabildi.

Ekim alanı hızla azalan tömbeki tütün tarlalarının yörede maydanoz tarlalarına dönüşüyor. Üretici ve ekim alanı her geçen gün azalan tömbeki tütünün, Arap ülkelerinden ithal edilen meyve aromalı nargile ürünleri karşısında tutunamıyor.

Büyük yapraklı, üzerlerinde kahverengi veya kırmızı benekleri bulunan kaliteli tömbeki tütünü genellikle eski tiryakiler tarafından tercih ediliyor.

Neredeyse her köşe başında açılan ve gençlerin akın ettiği nargile salonlarında ise içimi daha hafif olan ancak meyveleri yakıldığı için tömbekiden daha zararlı olan, elma, muz, çilek gibi aromalı nargile ürünleri tercih ediliyor.

0 Yorumlarınız:

Sohbet Kutusu