Akdeniz havzasında yetişen defne, yaprağı ile yemeklere lezzet katıyor, sabunun hammaddesi olmasıyla da cildi güzelleştiriyor. Defnenin tohumları sabun yapımında kullanılırken yaprakları, ilaç sanayi ve kozmetikte kullanılıyor.
Akdeniz Bölgesi'nde en fazla Hatay yöresinde yetiştirilen defne bitkisinin yaprakları Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Avrupa ülkelerinde ilaç sanayi ve kozmetik sanayinde kullanılan Defne yaprakları Hatay'daki yöre insanın da geçim kaynağını oluşturuyor.
Defnenin bu özelliğinden yola çıkarak Hatay'ın Yayladağı ilçesinde bir tesis kuran girişimci işadamı Mustafa Kına, bu sayede hem bol para kazanmaya başladı, hem de ilçedeki kadınların yüzde 90'ına istihdam sağladı.
Yayladağı'nda 7'den 70'e çok sayıda bayan şimdilerde defne yaprağı sayesinde aile bütçesine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.
Yayladağılı ev hanımlarının günlük hayatına iyice yerleşen defne yaprağı, ilçede bulunan 80 yaşındaki Faika Yıldız'ı da heyecanlandırmış. Bir taraftan torunlarına bakan Faike nine diğer taraftan Defne yaprağı ayıklayarak bu yaşta para kazanmanın ve aile bütçesine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.
Kına Ticaret'in sahibi Mustafa Kına, defne dallarını Yayladağılı bayanların evlerine kadar götürüyor. Bayanlar ev işlerinden geri kalan zamanlarında Defne dallarından yaprakları ayıklıyor ve tekrar girişimci işadamı Mustafa Kına'ya satıyor. Günde yaklaşık 20 YTL kazançları olan ev hanımları böylece aile bütçesine de katkıda bulunuyor.
Yayladağı ilçesinde defne yaprağı ticareti yapan bir başka girişimci ise Müyessel Yurtman. Yurtman, kilosunu 1 YTL'ye aldığı Defne yapraklarını kurutarak Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.
Yılda 1-2 ton defne yaprağı toplayarak, Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini belirten Yurtman, "Bilindiği gibi bizim yöremizde bunların zeytin gibi olan tanelerini toplayarak yağı çıkarılıp sabunu yapılıyor. Avrupalılar bunun yapraklarının da çok güzel kokması nedeniyle ilaç sanayi ve kozmetik yapımında kullanarak iyi sonuç alınca bizde burada vatandaşlardan topladıkları yaprakları alıp kurutarak, yurt dışına gönderiyoruz. Burada hem biz hem de özellikle işi olmayan bayanlar ve gençler için iyi bir gelir kaynağı oldu." dedi. (Cihan Haber Ajansı) 46 dakika önce..
0 Yorumlarınız:
Yorum Gönder