Bakan Güler: "Elektrikte Şu An için Herhangi Bir Zam Söz Konusu Değil"

. 5 Nisan 2008 Cumartesi
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, temmuz ayında geçilecek otomatik fiyat uygulamasının maliyetlere dayalı bir düzenleme olduğunu belirterek, "Şu an için herhangi bir zam söz konusu değil" dedi. Güler, basın mensuplarının, temmuz ayında geçilecek otomatik fiyat uygulamasıyla elektriğe zam gelip gelmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, otomatik fiyat uygulamasının adı üstünde otomatik işleyen bir sistem olduğunu, burada herhangi bir zammın söz konusu olmadığını söyledi. Güler, "Otomatik fiyat ayarlaması, maliyetlere dayalı bir düzenlemedir. Bu konuda maliyetler gözden geçirilecek ve ortaya çıkan veriler doğrultusunda ayarlama yapılacak. Otomatik fiyat ayarlaması her zaman zam anlamına gelmez. Zamla ilgili birşey benim bilgim dahilinde değil, bunu sizden duyuyorum. Şu an için böyle birşey yok" dedi.
Bakan Güler, Hatay'ın Yayladağı ve Samandağ ilçe sınırlarında bulunan Sebenoba-Gözene Rüzgar Enerji Santrali'nin açılışında yaptığı konuşmada da, Yenilenebilir Enerji Yasası'nın çıkarılabilmesi için uzun yıllar boyunca büyük uğraşlar verdiklerini belirtti. "Bu süreci anlatmaya kalksak roman olur" diyen Güler, şöyle devam etti:
"Kimse bu alanda yatan potansiyeli göremedi, biz gördük ve yenilenebilir enerji yatırımlarının önünü açtık. Türkiye'de hükümetimizin oluşturduğu güven ortamının beraberinde getirdiği yatırım ikliminde yabancı sermayenin ülkemize yaptığı yatırımların oranında büyük artışlar yaşandı. Benim yabancı sermayeden ricam, buraya gelip sadece bu şekilde yatırımlar yapmaları değil, ülkelerinde ürettikleri rüzgar enerji türbinlerinin Türkiye'de de üretilmesine olanak sağlamalarıdır. Gelip buraya fabrika kursunlar, çünkü burada 20 milyar dolarlık bir piyasa var. Ülkemizde artık otomobil ve uçak yapıyoruz. Neden rüzgar enerji türbini yapmayalım? Bugün gelinen noktada hem akarsularımızdan hem de rüzgardan enerji üretiyoruz. Öyle bir yasa çıkardık ki artık bu rüzgarın önünde kimse duramaz." Yakında Asi Nehri üzerinde de enerji santrali kurmayı planladıklarının altını çizen Güler, "Bu konuda Suriye ile görüşmelerimiz devam ediyor. Günümüzde iş yapmak kolay değil, ama biz konuşmuyoruz iş üretiyoruz" dedi.
Güler, daha sonra beraberindekilerle birlikte santralin açılışını gerçekleştirdi.
İspanyol şirketi Vestas tarafından inşa edilen Sebenoba-Gözene Rüzgar Enerji Santrali, Aksa Şirketler Grubu tarafından Deniz Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından 49 yıl boyunca işletilecek. 30 megawatt gücünde 15 rüzgar türbininin bulunduğu santral, 60 milyon euroya mal oldu. Bu türbinler yıllık 110 milyon kilowatt/saat enerji üretimiyle yaklaşık 80 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak.

0 Yorumlarınız:

Sohbet Kutusu