Allah kabul Etsin

. 10 Temmuz 2008 Perşembe
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks

İlçemize bağlı belde ve köylerinde her yıl mayıs ayında başlayan Hayır Günleri Sofraları sonuncusu Yeditepe beldesinde yapıldı.

Yaklaşık 3 ay boyunca 2 haftada bir farklı köyde kurulan Hayır Günleri Sofraları dualarla sona erdi. Hayır Günleri Sofraları'nı toplayan köylüler, sofraları önümüzdeki yılın mayıs ayında yeniden açacak.

İlki mayıs ayının başında Körfe köyünde başlayan, ikincisi ise 25 Mayıs da Gözlüce köyünde devam eden Hayır Günleri Sofrası'nın sonuncusunun yapıldığı Yeditepe beldesindekine binlerce köylünün yanı sıra Hatay Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, Samandağ'ı Müftüsü Ahmet Altıoklar, Kırıkhan Müftüsü Abdussamet Pat ve Yayladağı Müftüsü Mehmet Güneş de katıldı.

Yeditepe Merkez Cami Dernek Başkanı Beşir Benli ve gönüllü gençlerin belde mezbahanesine gelmesiyle başlayan Hayır Günleri Sofrası'nın sonuncusunda hayır kurbanlarını kesildi.

Herkese görev dağılımı yapılarak, kesilen kurban etleri mezbahaneden düğün salonunun arkasına getirilerek, kadın ve erkekler tarafından hazırlandı.

Yeditepeli hayırseverlerden toplanan, 2 bin 930 YTL ile köy hayrı için 20 adet 5 litrelik ayçiçeği yağı ve 9 küçükbaş hayvan alındı. Bu kurbanlıkların haricinde Yeditepeli hayır sever vatandaşlardan Durdu Aslan 3, Abbas Çete 1, Ömer Pat 1, Hanifi Özer 1, Menderes Karakuş 1 adet kurban bağışladılar. Yemekler hazırlanırken Kuranı Kerim ve Mevlit okundu sonrasında ise hayır ve bereket olması için dualar edildi.

Her köy ve belde imece usulü ile kurulan Hayır Günleri Sofraları'na çevre köy ve beldelerden binlerce kişi katılıyor.

Hayır Günleri Sofraları'nın, vazgeçilmez yemeği ise Yayladağı'na özgü etli bulgur pilavı ve yahni yapılıyor. Keçi ve teke etinden yapılan yemekler ve kavurmalar Hayır Günleri Sofrası'na diziliyor.

Bir köy hayrında yaklaşık olarak 20 küçükbaş hayvan kesiliyor. Hayır Günleri Sofrası'nda köyün gençleri, gelen misafirlere hizmet etmek için büyük bir özveriyle çalışıyor. Bu gençler önceden belirleniyor ve hepsi gönüllü hizmet veriyor.

Yemekler önce çevre köylerden gelen misafirlere ikram ediliyor ardından misafirler sofradan kalktıktan sonra ev sahibi köylüler yemeklerini yiyor. Yemek öncesinde mevlit okunup dualar ediliyor. Yapılan dualar o yörede vefat eden herkesin ruhuna gönderiliyor. Sonra da sohbetler ediliyor.

Köylerinin dışında yaşayanlarda Hayır Günleri Sofrası'nda buluşmak için memleketlerine geliyor. Her yapılan hayra yaklaşık 2 bin köylü katılıyor. Hafta sonları kurulan Hayır Günleri Sofralarına çevre köylerden katılmak isteyenler kendi arabaları ile yaya olarak ve binek hayvanları ile gidiyor.

Mayıs ayının ilk haftasında kendi köyünde Hayır Günleri Sofrası'nı ilk kuran Körfe köyü muhtarı Hanifi Yılmaz, ''Bu hayırlar, köylerimiz arasında vatandaşlarımızın kaynaşmasını sağlıyor. Dostluk ve kardeşliğimiz artıyor. Husumetler son buluyor.'' dedi.

Gözlüce Köyü Muhtarı Nihat Kısacık ise ''Hayırlarımız gelenek haline geldi. Dostluklarımızı pekiştiriyor. Tarlamıza, bahçemize, ekmeğimize bereket geliyor.'' şeklinde konuştu.

HABER Haber sitesinden derlenmiştir

0 Yorumlarınız:

Sohbet Kutusu