Tek sıkıntımız kaliteli üretim

. 23 Nisan 2010 Cuma
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks


çilek-11.jpg


Kavak:Hatay'da ihracat nakliye ve pazar hazır,tek eksiğimiz kaliteli üretim




DB3_çilek-4.jpg





Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Kavak, Hatay'ın tarımda pazar sıkıntısı olmadığını belirterek, "Tek sıkıntımız kaliteli üretim" dedi.


Kavak, Yayladağı öğretmenevinde, ilçe tarım müdürlüğünün düzenlediği, "Dünya-Türkiye çilek üretim ve ihracatı" konulu toplantıda, yaptığı konuşmada, 33 yıldır yaş sebze ve meyve sektörünün içerisinde yer aldığını, Türkiye'nin tarım politikalarını yakından gözlemlediğini söyledi.


Tarımda artık değişime ayak uydurulması ve kaliteye insan sağlığına uygun üretime önem verilmesi gerektiğini anlatan Kavak, şöyle konuştu:


"5 yıl önce Rusya bizden ürünlerimizin ilaç kalıntılı ve kalitesiz tohum kullanmamızdan dolayı yaş sebze ve meyve almaz oldu. Yapmış olduğumuz yoğun çalışmalardan sonra, eksiklerimizi giderdik, ilaç kalıntılarını ortadan kaldırdık ve bunun meyvelerini yeni yeni almaya başladık. Rusya'dan gelen heyet ürünlerimizi son haliyle analiz ederek, bizlere teşekkür ettiler. Şimdi birçok Avrupa ülkesini geride bıraktık, Rusya'ya en çok ihracat yapan ülke haline geldik. Ama rehavete kapılmak yok. Yapamadığımız çok şey var. Henüz yolun başındayız. Hatay tarım alanında değişimi, dönüşümü mutlaka yakalamalıdır."


HATAY'DA İHRACAT, NAKLİYE VE PAZAR HAZIR, ÜRETİM AYAĞI EKSİK


Kavak, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 27'sini Hataylı ihracatçıların yaptığını ve birinci sırada olduklarını belirterek, şunları kaydetti:


"Ama ne yazık ki, ihracatta birinci sırada olmamıza rağmen, ihracat yaptığımız ürünleri Hatay'dan almıyoruz. Ülkemizin değişik bölgelerindeki üreticilerden temin ediyoruz. Çünkü ilimizde kaliteli ürünü ve istediğimizi bulmakta zorlanıyoruz. Hatay'da ihracat, nakliye, pazar hazır. Üretim ayağı eksik. Oysa üretim olsa, pazar sorunumuz yok, nakliye sorunumuz yok. Araç filosu bakımından da birinci sıradayız, ambalaj ve paketlemede de ilk sıralardayız. 4 ayaktan biri olan üretim eksik. Bunu aşmalıyız, kaliteli üretimi sağlamalıyız."


Tarımda değişime ayak uydurarak, vakit kaybetmeden toparlanmaları gerektiğine dikkati çeken Kavak, "Önümüzde olan ülkeleri nasıl geçebiliriz, çalışmasını gerçekleştirmeliyiz. Verimden ziyade, birim alanında ne kadar gelir sağlarız onun hesabını yapmalıyız. İlk olarak yetiştireceğimiz ürünlere 10 öncü üretici seçerek, 1-2 yıl içerisinde örnek teşkil edecek, insan sağlığına duyarlı, ruhsatsız ve bilinçsiz tohum kullanmadan kaliteli üretimin yapılmasını sağlamalıyız. Öncü üreticiler başarılı olursa, bölgenin kalkınmasına ciddi katkı sağlayacaktır" diye konuştu.


HATAY'DA YENİ PROJE BAŞLATILDI, ÇİLEK ÜRETİMİ İÇİN YAYLADAĞI İKLİMİ MÜSAİT


Kavak, sosyal görev olarak tarımın tüm kriterlerinin yerine getirilmesinin şart olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:


"Türkiye çilek üretiminde dünyada 4. sırada, ihracatta ise 12. sırada. Çilek üretimi son 4 yılda yüzde 400'lere yükseldi. Satışa talep var. Türkiye'nin ihraç ettiği 23 bin ton çileğin 11 bin 500 tonunu Hataylı firmalar tarafından ihracatı yapılıyor. Bölgemizde çilek üretimi yeterli olmadığı için daha çok Silifke'den alıyoruz. Talep fazla olduğu için de bu bölgede uzun kuyruklar oluşuyor. Hatay'da bu üretimin gerçekleşmesi için yeni bir proje başlatıldı. Proje çok güzel, örnek teşkil edecek, devam ettirilmeli. Yayladağı ilçemizin iklimi de çilek yetiştiriciliğine müsait. Öncü üreticilerin desteklenmesi, kaliteli üretim halinde çilek üretimini başarıyla yapacağımıza inanıyorum."


SERACILIKTA GEÇ KALINDI


Hatay'ın seracılıkta çok geri kaldığını kaydeden Kavak, termalin olduğu bölgelerde ısıtma probleminin olmadığını ve seracılığın maliyetinin düştüğüne de dikkati çekti.


Kavak, Antalya bölgesinde seracılığın çok yaygın olduğunu ifade ederek, Hatay'ın da bunu örnek alarak gerçekleştirebileceğini inandığını kaydetti.


"Artık ben ne üretirsem satarım" mantığının sona erdiğini belirten Kavak, "Artık kaliteli, ilaç kalıntısı olmayan ürünlere rağbet gösteriliyor. İlaçlar rasgele kullanılmamalı, ucuz ve kalitesiz fide ve tohumları kullanmamalıyız. Değişimi yakalamak istiyorsak, kaliteye önem vermeliyiz. Bölgemizde domates, nar üretimi de yetişmeye müsait. Üreticinin korkusu ürettiği ürününü satamamak. Siz kaliteli ürünler üretin, pazarlaması ve satması bizden."


KARA: TARIMDA ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELMELİ


Hatay Vali Yardımcısı İsmail Kara da Türkiye'nin tarımda artık alternatif ürünlere yönelmesi gerektiğini söyledi.


Kara, Türkiye'de en çok üretimi gerçekleştirilen buğday yerine, batılı devletlerin emsallerine bakılması halinde, birim alanında en yüksek geliri elde eden ürünlerin teşvik edilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Örnek verecek olursak, mısır üretiminde birinci sıradayız. Ama para etmiyor. Verimde değil, birim alanında en yüksek geliri elde eden ürünlere yönelmeliyiz. Türkiye'nin ihracatta pazarı açık" diye konuştu.


Yayladağı ilçesinde kivi üretiminden sonra çilek üretimini de yaygınlaştırmak istediklerini ifade eden Kara, bu konuda uzman ve deneyimli olan Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak'ı üreticileri bilgilendirmek amacıyla davet ettiklerini ve bu toplantının yararlı olacağına inandıklarını ifade etti.


Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat da ilçede tarımın gelişmesine yönelik eğitim çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.


Toplantıya, Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı, İlçe Tarım Müdürü Yakup Karasoy, daire müdürleri 39 köy muhtarı ve 150 üretici katıldı.



9F1_çilek-9.jpg



0 Yorumlarınız:

Sohbet Kutusu