Yayladağı'nın dik yamaçlarına ve tütüne getirilen kotaya rağmen çiftçiler özel sektöre tütün verebilmek için artan hava sıcaklıklarına aldırmadan iki büklüm çalışıyor.
Alınan son kararın ardından yıllarca tütün ekerek geçimlerini sağlayan Hatay'ın Yayladağı ilçesinde yaşayan çiftçiler tütüne konulan kotanın ardından alternatif ürünlere yöneldiler.Yayladağı Kaymakamlığı ve Hatay Tarım İl Müdürlüğünün desteği ile alternatif ürün desteklemesi alan çoğu çiftçi eski alışkanlıklarından vazgeçmedi. Yıllarca ekmeğini tütün ekerek kazanan çiftçiler tütün ekimine sınırlama getirilmesinin ardından tonlarca ürün aldıkları tarlalarına şimdilerde sınırlı sayıda tütün ekmeye başladı. 200 kilograma kadar tütün ekme izni bulunan çiftçiler ektikleri tütünleri Tekel almayınca özel sektörle anlaşma yoluna gitti.
İşe tütün fidelerinin yetiştirilmesi ile başlayan Yayladağılı çiftçiler seralarda yaklaşık 1 ay süresince sulayıp havalandırdıkları fidelerin 10 cm civarına gelmesiyle bu fideleri tek tek toplayıp tarlalarının yolunu tutmaya başladı.Tarlalarında tek tek toprağa dikilmesi gereken tütün fideleri için günlerce iki büklüm çalışan çiftçilerin en büyük sorunlarından biride susuzluk olarak öne çıkıyor.
Yayladağı'nın dik yamaçlarında ve yüksek bölgelerinde su sıkıntısı yaşayan çiftçilerin imdadına yüzlerce metre uzunluktaki hortumlar yetişiyor. Tütün fidelerini yaklaşık 1 ay sonra çapalayan çiftçiler bu sürecin ardından 2 ay süre içerisinde yetişen tütünlerini kırıp ipe dizmeye başlıyor.Yaklaşık dört aylık bir çabanın sonucunda 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında bir meblağa satışını gerçekleştirdikleri tütünün artık çekilen zahmete rağmen çok para getirmediğini ifade eden çiftçiler bir yandan da alışkanlıklardan vazgeçilemiyor, diyorlar.
0 Yorumlarınız:
Yorum Gönder