Yaprağından ilaç, kozmetik ürünü, baharat, meyvesinden de sabun, şampuan gibi ürünler yapılan defne, köylülerin de geçim kapısı oluyor.
Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Eğerci köyünde yaşayan Mehmet Alkan (63), yaklaşık 30 yıldan bu yana defne sayesinde geçimini sağladığını ve 7 çocuğunun bu şekilde okuttuğunu söyledi.
İlçede çok miktarda defne ağacının bulunduğunu, yıllardır yöre insanının defne meyvelerini toplayarak evde kullanmak için sabun yaptığını ifade eden Kalkan, kendisinin de bu işi sürdürdüğünü kaydetti.
İlerlemiş yaşına rağmen her mevsim yeşil kalan defne ağaçlarından meyvelerini özenle toplayarak, bunları kazanlarda kaynattığını anlatan Kalkan, şöyle devam etti:
'Odun ateşinde pişirdiğimiz meyveleri hiç bir katkı maddesi koymadan eritiyoruz. Daha sonra bunları kalıp haline sokmak için düz bir zemin üzerine döküp, yaklaşık 10 gün kurumasını bekliyoruz. Defne ağacının kendine has özel kokusunu taşıyan sabunlarımızı bu şekilde evimizde kullanmaya hazır hale getiriyoruz' diye konuştu.
Önceleri sadece kendi ihtiyaçları için yaptıkları sabunları, daha sonra yakın akrabalarına hediye olarak gönderdiklerinin ifade eden Alkan, bunların beğenilmesinin ardından, işin ticaretini yapmaya başladığını kaydetti.
Eşi Adiye Kalkan ile artan talebe cevap verebilmek için canla başla çalıştıklarını vurgulayan Alkan, 'Ninelerimden öğrendiğim yöntemle yaptığım sabunlarım Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) bile girdi. Bazı milletvekilleri katkısız olarak yaptığım halk diliyle 'har sabunu'ndan sürekli sipariş vermeye başladı. Şu an Türkiye'nin hemen hemen her ilinden sipariş alıyorum' diye konuştu.
Yılda ortalama 500 kilogram sabun sattığını ifade eden Kalkan, ürününe olan talebin artmasının ardından bazı marketlere de sabun göndermeye başladığını belirtti.
Kilosunu 15-20 TL'den sattığı sabunlar sayesinde ününün Hatay'ı sınırlarını aştığını vurgulayan Alkan, hedefinin yurt dışına da bu sabunlardan göndermek olduğunu kaydetti.
0 Yorumlarınız:
Yorum Gönder