Dostluk barajı Amik'te mitinge dönüştü

. 6 Şubat 2011 Pazar
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks

371520110131015950387

Başbakan Erdoğan, Hatay'da dostluk barajı temel atma töreninde konuştu. Erdoğan, Suriye ile Türkiye arasında gerçekleştirilen bu projenin dünyaya örnek olacağına işaret etti. Erdoğan'ın konuşması Arapça'ya çevrildi.

Başbakan Erdoğan, Hatay'da dostluk barajı temel atma töreninde konuştu. Başbakan Erdoğan'ın konuşması Arapçaya tercüme edildi. Erdoğan'ı dinlemeye Suriyeli yetkililer ve Suriyeli vatandaşlar da katıldı.
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Tarihin akışını değiştirecek bir projenin temelini atacağız. Kardeşliğimiz yeniden somut bir projeden ilerleyecek. Buradan İstanbul'a kadar bir hat üzerinden bir kale izleri bulunuyor. Buradan Filistin'e Lübnan ve Suriye'ye kale izleri var.
Bu kaleler insanları Haçlı seferlerinde korumak için konuldu. Kardeşler arasında mayınlı arazi olmaz, kardeşler arasında vize olmaz. Biz her zaman söyledik 'ev alma komşu al' büyüklerimiz bu mirasını yerine getiriyoruz.
Suriye'den Türkiye' ye gelen turist sayısı yüzde yüz arttı. Türkiye kazanıyor, Suriye kazanıyor, barış ve dostluk kazanıyor. 2009'daki yüksek düzeyli stratejik konseyinin ilkini Şam'da düzenledik.
Nusaybin Kamışlı gümrük kapıları yapılacak. Türkiye ve Suriye arasında ortak banka kurulacak. Halep ve Gaziantep arasında hızlı tren seferleri yapılacak. İki ülkenin doğalgaz şebekeleri bağlanacak. Eksimbank Suriyelilerin kullanımına dunulacak. Asi nehri üzerinde dostluk barajı yapılacak İşte bunların ilki olan barajın bugün temelini atacağız.
Asi nehri bu barajla iki ülke sellerden korunacak. Barajdan üretilen elektrik ortak kullanılacak.
Lübnan'ın meselesi sadece Lübnan'ın değil bizim de meselemizdir. Mısır ve Tunus'un sıkıntıları sadece orda yaşayanların değil bizim ve Suriye'nin de meselesidir.
Gazze'de her bir yuvaya düşen fosfor bombası Suriyelilerin ve Türkiye'nin de yüreğini de parçalıyor.
Gazze, Kudüs'te, Eriha'da açlıktan, zulüm ve baskıdan ölen her çocuk bizim de vicdanımızı yaralıyor.
Türkiye bu bölgede sadece huzur, istikarar, refah ve kalkınma istiyor. Bu bölgedeki tüm halklar  tarih boyunca ilim ve hikmetin bölgesi olsun. Geçmişte olduğu gibi dünyanın kutup yıldızı olsun istiyoruz. 8 yılda Türkiye ekonomisi 3 kat büyüyerek Avrupanın 17. ekonomisine dönüştü.
İstiyoruz ki sadece Türkiye değil bizimle birlikte bu bölgeler de kalkınsın. Şerde değil hayırda yarışalım.
Türkiye ve Suriye tüm dünyaya örnek gösterilecek. Sıkıntılardan geçilen şu dönemde barışın ve kardeşliğin önemi daha çok görülecek. Bu dostluk barajının temelini attığım için Asi nehrinin bizi birbirimizden ayıran değil birleştiren bir duruma getirdiğimiz için mutluluk duyuyorum.
Dostluk barajı hayırlı olsun. Bu baraj aramızdaki dostluğun nişanesi olsun.
Yaşasın Türkiye Suriye kardeşliği.

0 Yorumlarınız:

Sohbet Kutusu