Yayladağı Pipo Tütünü

. 10 Mayıs 2008 Cumartesi
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks





YAYLADAĞ TÜTÜNLERİ:
Anadolu'nun güney bölgesindeki Hatay ilinin Yayladağ, Altınözü ve Antakya, ekim sahalarında üretilmektedir. Yayladağ tütünlerinin yaprakları orta boyda, zenep şekli geniş yaşmaklı formları itibariyle sığırdiline benzerler. Renkleri açık kırmızı, kırımız ve koyu kırmızı arasında değişmektedir. Görünüşleri parlaktır. Altınözü’nde üretilen tütünlerin renkleri daha açıktır. Yaprak dokuları biraz kalınca, şıralı, esnek ve çok dayanıklıdır. Yaprakları kuruduktan sonra dahi şıralılık durumlarını kaybetmezler. Orta damar kalınca yan damarları incedir. Yanma dereceleri iyi, sigara randımanları orta ve higroskopisiteleri çok iyidir.

İçimlerinin fizyolojik etki gücü tok ve lezzetleri tatlıdır. Kendilerine özgü tömbeki kokusunu andırır hoşa giden aromalı kokuları vardır. Harmanlara tokluk, tatlılık, saçaklılık, ve aromalı koku sağlar Amerikan ve Alman blend sigaraları ile siyah tip sigara harmanları için elverişli bir tütündür. Açık renkli olanları Virjinya ve Virjinya blend sigaralarının harmanlarında yüksek oranlarda kullanılabilir. Çiğneme tütünü yapımına da çok uygundur.

Bilhassa pipo tütünü fabrikasyonunda Yayladağ tütünleri kalite değerleri ve uygunluk nitelikleri bakımından dünyadaki emsalleri arasında en başta gelmektedir. Pipo harmanlarına yüksek oranlarda örneğin % 60-70 den fazla miktarda güvenle katılabilirler. Bu tütünler Suriye'nin Laskiye bölgesinde Lâtakya adı altında üretilen tütünler ile aynı tohumdan meydana gelmekte ise de, üretildikleri ortamın toprak ve iklim koşulları ve üreticinin bilgili çalışması etkisinin sonucu burada elde edilen ürün daha üstün kalitede olmaktadır. Suriye'de, ayrıca bazı bitkilerin dumanı ile bir isleme işlemine tabi tutulmuş olan tütünlere, rayihaların babası anlamına gelen “Aburayıha” adı verilir ve bazı ülkelerde bunlara indirimli gümrük tarifesi uygulanır.

Yayladağ tütünlerinin kimyasal bileşimindeki nikotin miktarı oranı % 1, total indirgen madde % 15 ve protein azotu % 1.30 dolayındadır. Görüldüğü gibi fiziksel ve harman nitelikleri yönünden Yayladağ menşeinin tütün endüstrisinde geniş kullanma yeri vardır.


Yayladağ tütünleri: Yanma dereceleri orta, sigara verimleri düşük ve higroskopisiteleri çok iyidir. İçimlerinin fizyolojik etkisi, gücü tok ve lezzetleri tatlıdır harmanlara tokluk ve- tatlılık verir. Bilhassa daha yüksek kaliteli olanların pipo tütünü harmanlarına" katılması uygundur. Amerikan ve Alman blend sigaraları ile siyah tip sigara harmanlarında kullanılabilir.

Kimyasal yapılarında nikotin miktarı oranı % 2, total indirgen madde % 14 ve protein azotu % 1.40 dolayındadır. Yayladağ ve İskenderun tütünleri üretici tarafından 20-40 kg kadar ağırlığında dizi dengi halinde ambalaj yapılır. Harman ihtiyaçlarına göre dört nevi üzerinden işlenirler ve tonga tarzında denklenirler.
Ve şu Sayfada Yayladağı Pipo Tütünü ile ilgili bir yazı... az alıntı "Yayladağ ilçesi tütünlerinin, pipo tiryakileri arasında özel bir yeri vardır. Örneğin Londra’da Anthony Hopkins’in “Charing Cross Road” filminin de çekildiği ünlü caddede; pipo ve tütün satılan mağazalara girdiğinizde, tütün satılan köşede büyük kavanozlardan birinin üzerinde “Yayladağ” etiketini mutlaka görürsünüz. Bu tütünün özelliği için uzmanlar şöyle diyor: “Yayladağ’ın güneye bakan yamaçlarının yeterince güneş ışığı alması ve kuzey rüzgarlarına kapalı olması nedeniyle, bu tütün çok kalitelidir. İçimi tok ve lezzetli, kendisine özgü, biraz tömbekiyi andıran bir kokusu vardır. Sos ve koku tutma yeteneği yüksektir. Harmanlara tokluk, tatlılık, saçaklılık ve aroma sağlar. Bu yüzden pipo tütünü fabrikasyonunda kalite ve uygunluk bakımından emsalleri arasında en başta gelir."

0 Yorumlarınız:

Sohbet Kutusu